このエントリーをはてなブックマークに追加
ID 40313
フルテキストURL
タイトル(別表記)
EFFECT OF INTERNAL USE OF THERMAL WATER OF YUMURA AND MUSASHI HOT SPRINGS UPON THE ALIMENTARY HYPERGLYCEMIA IN RABBITS
著者
森永 寛 岡山大学温泉研究所内科
抄録
The author investigated the effect of the internal use of thermal water of Yumura (weak alkaline spring, Hyogo Prefecture) and Musashi (weak common salt spring, Fukuoka Prefecture) Springs upon the alimentary hyperglycemia in rabbits. Sixty ml. of spring water, and of plain water as control, with 10% glucose in solution was administered to rabbits by stomach tube, and the blood sugar level was determined before and 1/2, 1, 2 and 3 hours after the administration. In all cases, the thermal water was revealed to inhibit the alimentary hyperglycemia significantly by comparing the results obtained with the thermal water and those with the plain water control.
発行日
1956-03
出版物タイトル
岡山大学温泉研究所報告
出版物タイトル(別表記)
Papers of the Institute for Thermal Spring Research, Okayama University
17巻
出版者
岡山大学温泉研究所
出版者(別表記)
Institute for Thermal Spring Research, Okayama University
開始ページ
8
終了ページ
12
ISSN
0369-7142
NCID
AN00032853
資料タイプ
紀要論文
言語
Japanese
OAI-PMH Set
岡山大学
論文のバージョン
publisher
査読
無し
Sort Key
3
Eprints Journal Name
mmc